Stetoskopets anatomi


 • Nærbilde av barnesiden av bryststykket på et 3M Littmann Cardiology III-stetoskop med svart slange.

  Alle de viktigste komponentene, fra bryststykke til ørepropper.

  Selv om vi viser et 3M™ Littmann® Cardiology III™-stetoskop i disse eksemplene, gjør vi oppmerksom på at alle nåværende Littmann-stetoskoper (unntatt de elektroniske modellene) har lignende komponenter.


 • Nærbilde av den pediatriske membranen på et 3M Littmann Cardiology III-stetoskop med Littmann-logoen

  Bryststykke

  Noen Littmann-stetoskopmodeller har et ensidig bryststykke med flytende membran. Andre har et tosidig bryststykke med membran på den ene siden og en klokke på den andre. Enkelte klokker er alltid åpne, andre er lukket med en flytende membran, avhengig av modellen.

  Den store siden med membran brukes vanligvis på voksne pasienter. Den lille klokken er nyttig for pediatriske eller tynne pasienter, for manøvrering rundt bandasjer og for karotidundersøkelser. Den lukkede klokken på et Littmann-stetoskop kan gjøres om til en tradisjonell åpen klokke ved å skifte ut membranen med en kulde-fri hylse eller ring.

  Stammen forbinder stetoskopslangen med bryststykket. På Littmann-stetoskoper med tosidig bryststykke kan det bare være én akustisk bane fra membranen til øreproppene. Ved å dreie det tosidige bryststykket på stammen kan man velge eller "indeksere" hvilken membran som er åpen for den akustiske banen.


 • Flytende membran

  Den flytende membranen er en oppfinnelse fra 3M som gjør det lettere å auskultere en pasient. Du kan lett høre ulike lyder bare ved å justere trykket på bryststykket. Slik virker en flytende membran:


 • Nærbilde av den svarte slangen i Y-form som danner åket på et 3M Littmann-stetoskop.

  Slange

  Dagens Littmann-stetoskoper har neste generasjons slanger med forbedret motstand mot hudoljer og alkohol for lengre levetid. Av hensyn til helse og miljø er det ikke brukt naturlig gummilateks eller ftalatbaserte mykgjørere i slangene eller noen annen del av stetoskopet. Alle Littmann Cardiology-stetoskoper har slanger med doble lumen: To lydbaner i én ytterslange som eliminerer gnikkelydene fra tradisjonelle stetoskoper med dobbelslanger.


 • Blanke aluminiumsørepropper på et 3M Littmann-stetoskop som krysser hverandre symmetrisk, med svarte ørepropper på endene.

  Headsett og ørebøyler

  Headsettet består av to ørebøyler, spennfjærer og øreproppene.

  Øreproppene sitter i anatomisk riktig vinkel, slik at de passer i øregangene. De ribbede endene av ørebøylene gjør at øreproppene sitter tett, for økt sikkerhet. Ørebøylene på et Littmann-stetoskop består av en aluminiumslegering fra luftfartsindustrien som gir både styrke og lav vekt.

  Strammingen av headsettet justeres for individuell passform og komfort ved å trekke ørebøylene fra hverandre for å redusere strammingen, eller klemme dem sammen (krysse dem) for å øke strammingen.


 • Nærbilde av en svart, myk ørepropp på ørebøylen til et 3M Littmann-stetoskop.

  Ørepropper

  Alle Littmann-stetoskoper har ørepropper som sitter tett på ørebøylene for økt sikkerhet. (Det trengs litt kraft for å ta dem av.) De robuste, myke øreproppene gir utmerket akustisk isolasjon og komfortabel passform. Øreproppene fås i små og store størrelser, og svarte og grå versjoner. Mange Littmann-stetoskopmodeller leveres med et ekstra sett med myke ørepropper og et par faste propper.