Stetoskopets historie


 • Det begynte med et rør av papir.

  Moderne stetoskoper: 200 års utvikling.

  I 1816 oppfant den franske legen Rene Laennec det første stetoskopet ved å bruke et langt rør av sammenrullet papir for å lede lyden fra pasientens bryst til øret sitt. Det er ulike historier om hvordan Laennec gjorde oppfinnelsen sin, men det var klart fra begynnelsen at de akustiske egenskapet til røret gjorde det mye lettere for Laennec å høre vitale hjerte- og lungelyder. Laennec lagde navnet “stetoskop” fra to greske ord: stethos (bryst) og skopein (å vise eller se). Han kalte også metoden med å bruke stetoskopet “auskultasjon” fra “auscultare” (lytte).

  25 år senere utviklet George P. Camman fra New York det første stetoskopet med en ørepropp for hvert øre. Denne konstruksjonen skulle bli brukt i over 100 år med svært få endringer.

  Akustiske fremskritt.

  Det var ikke før på begynnelsen av 1960-tallet at dr. David Littmann, professor ved Harvard Medical School, en fremtredende kardiolog og anerkjent internasjonal autoritet på elektrokardiografi, patenterte et revolusjonerende nytt stetoskop med enormt forbedret akustisk ytelse. Han bidrog til å gjøre et enkelt lytteutstyr til et kraftig diagnoseverktøy. 3M kjøpte dr. Littmanns stetoskopvirksomhet noen år senere og fortsatte å utvikle og forbedre konstruksjonene hans.

  Stadig relevant i det 21. århundrets medisin.

  I dag brukes 3M™ Littmann®-stetoskoper som diagnoseverktøy av millioner av helsepersonell over hele verden hver dag. Klinikere som tar seg tid til å lære og trene på auskultasjon, får en verdifull ferdighet som gjør at de raskt kan undersøke, diagnostisere og overvåke pasientene.

  Stetoskoper er også en viktig måte for klinikere å gjøre den første kontakten med pasientene på. Ved å bruke et stetoskop kan legen eller sykepleieren "berøre" pasienten uten faktisk berøring. Det bidrar til å bryte isen, dempe engstelse og legge til rette for et godt forhold. Den første bruken av et stetoskop får pasientene til å føle at de får rett behandling.

  En rekke 3M-oppfinnelser som flytende membraner, reduksjon av omgivelsesstøy og Bluetooth®-tilkobling av stetoskop har utvidet mulighetene for Littmann langt mer enn Laennec (og kanskje dr. Littmann) kunne ha forestilt seg. Littmann-stetoskoper har blitt gullstandarden som alle andre stetoskoper bedømmes etter – merket med overlegen akustikk, nyskapende design og uovertruffen ytelse.

  Bluetooth er et registrert varemerke for Bluetooth SIG.